PARKLYFT     Text: Samuel Hultberg // Foto: iStockphoto

En stad i utveckling

Äntligen dags för aktivitetspark

Det finns en lucka i Örebros aktivitetsutbud. Åtminstone fram till hösten. Då invigs nämligen den efterlängtade och unika aktivitetsparken för inlines, BMX och skateboard.

Det är en härlig känsla att vi snart är i hamn. Parken blir utmanande och häftig och kommer att stå sig väl i klass med flera av Sveriges bästa skateparker, säger planeringsarkitekten Gustav Hellund på Örebro kommun.

 

I slutet av oktober invigs Örebros första så kallade betongpark utomhus. Anläggningen som varit efterfrågad i många år kommer att sätta Örebro på kartan i skateboard-Sverige. Och dessutom skapa ett helt nytt drag i en av stadens lite bortglömda parker – Drottningparken intill Södra Kyrkogården.

 

– Vi har velat lyfta och höja parken under en längre tid. Den har ansetts otrygg och ödslig. Men det blir det nu alltså ändring på när vi bygger en aktivitetspark mitt i den miljön. Från att ha varit lite undanskuffad blir den nu istället fylld av en massa liv och rörelse.

 

Inte nog med att Drottningparken får nytt liv. Stadens skejtare, inlines- och BMX-åkare får äntligen en egen arena i toppklass.

 

– Behovet har varit jättestort. Vi har många unga aktiva skejtare men hittills inte haft någon bra park.

 

Och nog blir det en bra park. Kommunen har tagit hjälp av en av världens främsta designers. Arkitekten Janne Saario från Finland är ett gammalt skejtproffs som sadlat om och idag ritar skateparker över hela världen.

 

– Han har på ett väldigt snyggt och respektfullt sätt tagit hänsyn till den befintliga miljön. Resultatet blir en helt unik skateboardpark, med gröna inslag, konstverk och vackra träd. Trots att själva skate­ytorna ska täcka större delen av Drottningparken kommer en hel del grönska att bevaras och förädlas.

 

Arkitektoniskt råder det alltså inget tvivel om att parken kommer sticka ut. Gustav Hellund vågar även lova att det blir en av Sveriges bästa skate­parker. Men han är noga med att betona att den inte bara är tänkt för proffs.

 

– Den blir innehållsrik och passar alla, lämplig för nybörjare men också utmanande för proffs. På sikt en mötesplats där människor i alla åldrar umgås och åker tillsammans.

 

– Även området runt omkring Drottningparken kommer att få en ”boost”, försäkrar Gustav Hellund. Platsen får en identitet med skateboardparken. Mer folk i rörelse gör att hela området blir tryggare och trevligare.

Visionen är att skateparken skulle
bli en mötesplats
där människor i alla åldrar umgås och åker tillsammans, säger

Gustav Hellund, planerings­arkitekt.

Förvandling av Drottning­parken:

• I oktober invigs Örebros första betongpark utomhus för skateboard, inlines och BMX – mitt i Drottning­parken.

 

• Anlägg­ningen blir med ca 2500 kvadratmeter en av Sveriges största och passar både nybörjare och proffs.

Stadskärnan är avgörande för en stad. Det är stadens hjärta, motor och ansikte utåt. Efter skola och service är stadskärnans attraktivitet oerhört viktig för att locka nya invånare.

KONTORSHUS TILL DROTTNINGPARKEN

Södra infarten till Örebro city får just nu ett stort bygglyft. Bara ett stenkast från Drottningparken och den nya aktivitetsparken för inlines, BMX och skateboard, byggs ett 4200 kvadratmeter stort kontorshus. Bakom satsningen står Aspholmen Fastigheter. Inflyttning beräknas till våren 2016. I dagsläget är det klart att bland andra Handelsbanken, PwC och Nethouse flyttar in som hyresgäster.

 

Väster om skateboardparken och kontorshuset längs Fabriksgatan finns det även planer på studentbostäder i anslutning till Drottningparken.