STOLT STAD     Text: Samuel Hultberg // Foto: Susanne Flink

En stad i utveckling

Årets stadskärna 2015

Grattis alla örebroare! Förra året var det Kristian­stads tur, i år är det vår. Vi bor nämligen i staden med Sveriges just nu bästa och finaste stadskärna.

Guld och gröna skogar. Så kan man beskriva käns­lan i Öre­bro. Åtmin­stone bland aktörerna i stadskärnan. Efter 19 år hamnade Örebro stadskärna återigen överst på prispallen under Svenska Stads­kärnors Årskonferens. Därför är det inte så förvånande att det var glädjerus när utmärkelsen mottogs 21 maj. Eller som Stina Storm, vd City Örebro, beskriver det:

 

– Äntligen! Det känns jättebra. Jag är både stolt och lycklig. Resan har varit lång, men alldeles fantastisk.

 

Enkelt beskrivet är Årets Stads­kärna en utmärkelse för framgångsrik utveckling av svenska stadskärnor. Det är den stad som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum – genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer – som tar hem priset. Och i år var det alltså Örebro som i finalen besegrade Gävle och Uppsala.

 

I juryns motivering lyfter man bland annat fram hur Örebro lyckats lyfta sig sedan 2013 då man tog silver bakom Västerås: ”Med självinsikt, beslutsamhet, uthållighet och stolthet har de gjort en övertygande come­back och visat att gemensam kraftsamling är vägen framåt! Svenska stadskärnors utmärkelse Årets stadskärna 2015 tilldelas den lilla storstaden nära till allt med personlig storstadspuls”.

 

Gemensam kraftsamling alltså. Är det framgångsreceptet?

– Ja, fast också samproduktion och dialog, säger Stina Storm. De senaste åren har det gränsöverskridande arbetet mellan Örebro kommun, City Örebro, alla våra medlemmar, fastighetsägare, handlare och övrig besöksnäring i stadskärnan, stärkts och blivit bättre. Att utveckla stadskärnan är ett lagarbete och det har helt enkelt vässats till.

 

När det handlar om konkreta förändringar i city, finns det flera exempel att lyfta fram, menar Anne Pettersson, stadsplanerare på Öre­bro kommun.

 

– Vi har förbättrat torgen där fokus nu är på människor istället för bilar. Vi har skapat mer ytor för uteserveringar, tillgänglighetsanpassat gaturummet och även infört parkeringsbonus. Upplevelsen är att det numera är mer liv och rörelse i city.

 

Med allt detta på plats. Hur ser du på Örebros nuvarande stadskärna?

– Vi alla örebroare borde vara stolta över vår stadskärna. Den är otroligt fin med fantastiska miljöer, med Örebro slott i spetsen, säger Stina Storm. Den lever dygnet runt, året om. Det finns en härlig mix av verksamheter, trevliga butiker och hotell, mysiga fik, uteserveringar och restauranger. Även flera lugna platser. Hand i hand med kultur och återkommande evenemang.

 

Vad betyder utmärkelsen för Örebro?

– Vinsten är ju ett fantastiskt kvitto på att vi är på rätt väg. Nu ska vi fira, vara stolta och slå oss för bröstet efter ett gott jobb. Men sedan gäller det att inte bli mätta, för nöjda och luta oss tillbaka. Det finns jättemycket kvar att göra, poängterar Stina Storm.

 

Olika belysnings-, parkerings- och trygghetsåtgärder, mikroparker runt om i staden och satsning på stadsgator vid Örebros entréer, är några exempel på fysiska förändringar som är på gång, berättar Anne Petters­son.

 

– Men givetvis måste vi fira utmärkelsen och nu i sommar njuta av vårt fina stadsrum som håller riktigt hög klass, avslutar hon.

Stina Storm, vd City Örebro.

Anne Pettersson, stadsplanerare på Örebro kommun.

ÅRETS STADSKÄRNA:

Örebro vann utmärkelsen Årets stadskärna redan 1996 och nu i år, 21 maj, var det dags igen. Under Svenska Stadskärnors Årskonferens tog Örebro guld före Uppsala och Gävle som var de övriga tävlande i finalen.

 

Stina Storms tre favoritplatser:

• Kvarndammen nära Slottet, ”en undangömd plats med fantastisk grönska”

• Soldäcket vid Järntorget, ”en solig dag kryllar det av folkliv och rörelse.”

• Innergården utanför City Örebros kontor, ”här utanför finns en härlig liten gård och oas. Ett riktigt smultronställe”.

 

Anne Petterssons tre favoritplatser:

• Hörnet vid Drottninggatan/Stortorget, ”det ramar in stadslivet på ett fint sätt. Här finns uteserveringar, puls och vy mot Nikolaikyrkan, Svampen och Krämaren.”

• Kungsgatan, ”har lyfts de senaste åren och är idag en spännande plats med nya utbud, Stallbacken och Saluhallen i spetsen.”

• Örebro slott, ”det går inte att komma ifrån. Slottet är symbolen för Örebro, en unik plats omgiven av Svartån, mitt i stadskärnan.”