Denna artikel är en annons

En stad i utveckling

Bo med rivierakänsla i Örebro –
snart byggstart för nya bostäder

Först ut var Karlslund. Nu har turen kommit till Bettorp att få ett 55+ boende signerat Bovieran. Det är precis säljstartat, en hel del lägenheter finns alltså kvar, men vänta inte för länge. Intresset är stort.

Men så är det nästan överallt där vi bygger. Det här är ett unikt koncept som lockar många, säger Lars-Göran Gustafsson, nyss fyllda 70 år, och som jobbat för Bovieran sedan starten i Göteborg med det första projektet för åtta år sedan.

 

– Visst jag är 70 år, men jag har inte tid att sluta jobba, säger han med ett stort leende.

 

Det andra projektet byggdes i Örebro 2011. För Lars-Göran var det en självklarhet att flytta in i en Bovieran-lägenhet när det kom till hemstaden. Hans fru då? Ja, hon behövde inte många minuter innan hon gav grönt ljus, berättar han.

 

– Över en kopp kaffe berättade jag om Bovieran, om själva konceptet, om lägenheterna och varför det skulle passa oss. Innan påtår var hon såld, säger Lars-Göran och skrattar.

 

Så vad handlar Bovieran om? Jo, det är ”världens grönaste seniorboende”, ett konceptboende för +55. Alla hus byggs utifrån samma modell och ritningar. Tre 3-våningshus med sammanlagt 48 skräddarsydda lägenheter, runt en grön oas - en stor inglasad och tempererad vinterträdgård alldeles utanför köksdörren.

 

– Trädgården är själva hjärtat i Bovieran. En plats som har rivierans miljö och klimat, för avkoppling och aktivitet. Där kan man vara oavsett väder, året om, en idyllisk miljö med 2000 exotiska växter och träd från hela världen, även sittplatser, små stigar och såklart en boulebana. Här i Örebro har vi dessutom pubkvällar var sjunde vecka.

 

Temperaturen i trädgården regleras av en klimatanläggning som håller behaglig temperatur året runt. En skön plats för umgänge och gemenskap med andra ord, även för Lars-Göran, hans fru och deras grannar.

 

– Vi har en härlig grannsämja, bryr oss om varandra, är som en stor familj. Vill man ha någon att prata med är det bara att ta med sig en kopp kaffe och sätta sig i trädgården. För ensamstående är det extra viktigt att man har grannar som alltid finns där. Ensamhet är tyvärr annars alltför vanligt i samhället, men det finns inte här.

 

De boende har även tillgång till en gästlägenhet, trivsellokal för 35 personer samt lättillgängliga parkeringsplatser och ett cykelförråd.

 

Trädgården i all ära, finns det något mer du vill lyfta fram?

– Vi har alla en gemensam entré. Alla lägenheter har brandsäkra dörrar och displaytelefon. Det gör att du bor tryggt och säkert. Det är otroligt viktigt. Sedan är det såklart också en trygghetsaspekt att man känner grannarna så bra.

 

Avslutningsvis, finns det något som skulle få dig att flytta?

– Nej, absolut inte. Att jag träffade min underbara fru är det bästa som hänt mig. Det näst bästa är Bovieran, avslutar Lars-Göran med ett skratt.

– Efter min hustru är Bovieran det bästa som hänt mig, säger en glad Lars-Göran Gustafsson, mitt i den exotiska trädgården.