Denna artikel är en annons

En stad i utveckling

Husman Lokaler bygger allt för alla

Fram till 2019 ska Husman Lokaler bygga hela 540 hyresbostäder vid vattentornet Svampen på den gamla mejeritomten.

Två av Örebros mest uppmärksammade byggprojekt just nu med Husman Lokaler som byggherre. Dels omvandlingen av anrika Allehandaborgen till ett hotell i toppklass, dels det nya huvudkontoret för KTM Sportmotorcykle Scandinavia. En spektakulär glasbyggnad med ett banbrytande glassystem. Huset kommer att stå klart efter sommaren.

Husman Lokaler AB – det ”lokala familjeföretaget med det långsiktiga perspektivet” – har under många år tagit fram en stor mängd lokaler och bostäder i attraktiva lägen, och är idag en av Örebros största fastighetsägare.

540 hyresbostäder vid Svamp­en, det nya ”superhotellet” i Allehanda­borgen samt ett batteri andra fastighetsprojekt. Det råder ingen tvekan om att Husman Lokaler har fullt upp. Men högt arbetstempo avskräcker inte, tvärtom, enligt fastighetsansvarig Magnus Carlsson.

 

– Varje år säger vi, ”nästa år tar vi det lite lugnare”. Men det har bara blivit fler och fler projekt. Just nu händer det mycket spännande i Örebro och vi vill spela en viktig roll i det som sker. Så jag tvivlar på att de närmaste åren blir speciellt lugna, säger han med ett leende.

 

1991 byggde Husman Lokaler sitt första hus. En verkstadslokal vid Hjalmarberget strax söder om Örebro. Nu 24 år senare har mycket hänt. Eller som Magnus Carlsson beskriver utvecklingen, ”vi har tagit ett hus i taget”. Och nog ligger det något i det uttalandet. Idag förvaltar företaget 650 hyresbostäder och kommersiella lokaler om totalt 192 000 kvadratmeter. Det motsvarar omkring 35 fotbollsplaner.

 

Ett av Husman Lokalers mest aktuella och spännande projekt är förnyelsen av Allehanda­borgen. Den välkända och slott-liknande fastigheten från 1800-talet får just nu en invändig totalomvandling. Ett hotell i absolut toppklass skapas. Med 126 rum blir det ett av stadens största, alldeles intill ån nära Örebro slott.

 

– I januari nästa år kommer det mesta att vara klart då Clarion Collection flyttar in. Örebro är en mötesstad med mässor och kongresser så det här är en helrätt satsning.

 

Att det skulle bli just ett hotell var inte självklart, men onekligen en bra story.

 

– Sedan vi köpte Allehandaborgen har vi fram och tillbaka funderat vad huset skulle kunna passa till. I mars förra året fick jag för mig att kontakta hotellmagnaten Petter Stordalen. Jag mejlade och bifogade en bild med texten, ”Kan det här vara intressant som hotell?” Dagen efter ringde det på telefonen, de ville träffas omgående.

 

Och på den vägen är det. Tidningsmakeri ska bli hotellverksamhet. Förra året flyttade Nerikes Allehanda ut ur fastigheten och nu håller alltså den gamla borgen på att byggas om.

 

– Mycket måste göras om och anpassas, men fokus är att bevara charmen och känslan av det som gör huset unikt. Det handlar om en massa gamla detaljer, spännande vinklar och vrår, högt i tak och inga rum som är varandra lika.

 

Parallellt står Husman lokaler i startgroparna för ytterligare ett stort och omvälvande projekt. Det handlar om den nya stadsdelen vid vattentornet Svampen på den gamla mejeritomten. Fram till 2019 ska man här bygga hela 540 hyresbostäder i olika storlekar.

 

– Det här är det enskilt största bostadsprojektet i staden. Vi kommer att bygga allt i ett svep, vilket är ovanligt även i storstadsområden. Att det just är hyresrätter är extra viktigt för Örebro och vi märker redan av ett jättestort intresse, säger Magnus Carlsson.

 

Han talar målande om att skapa en trivsam stadsdel där man ger plats för allt som bör finnas i ett modernt bostadsområde. Det vill säga service, restauranger, gym, livsmedelsbutik, förskola, grönytor, torg och bilfri innergård.

 

– Vår affärsidé är att bygga bra bostäder för alla människor. Vi tror och hoppas att det här bostadsområdet ska bli tryggt, levande och attraktivt för barnfamiljer, unga och äldre.

 

Ett annat aktuellt projekt visar på Husman Lokalers förmåga att ta fram fastigheter för olika ändamål. Vid E20 direkt söder om Porsche Center byggs just nu KTM Sportmotorcycle Scandinavias nya huvudkontor. Byggnaden som kommer att stå klar efter sommaren är banbrytande och revolutionerade. Glasfasaden har nämligen byggts genom Brunkeberg Systems nya fasadsystem, där man använder skenor istället för otympliga kranar vid installationen – en världsunik och patentskyddad innovation.

 

– Det är tidsbesparande, säkert och effektivt. Det är tänkt för skyskrapor och något vi kommer att se i städer som Hong Kong och New York, men först här i Örebro, avslutar Magnus Carlsson.