Denna artikel är en annons

En stad i utveckling

Nollenergihus på rad i Sörbyängen

Street Monkey architects, Cage Copher.

Nollenergihus – nu är det dags att alla försöker! Vi har haft tekniken i många år, dags att tillämpa den, anser Ingrid Westman som driver företaget Friendly Building. Deras affärsidé är att bygga passivhus med mycket hög förtillverkningsgrad och med god arkitektur.

– När jag startade företaget för tre år sedan var jag less på att alla snackade men få gjorde något, berättar Ingrid Westman. Vi har kunnat bygga både volymelement och passivhus i över 20 år, men få eller ingen har kombinerat de båda parametrarna. Jag la dessutom till en flexibel arkitektur i mina mål för företaget. Något som gått stick i stäv med hur många ser på både volymelement och passivhus. Ett hus ska stå i 100 år och då ska det vara vackert, anser Ingrid Westman. Det ska vara något som tillför platsen något och inget som man är likgiltig inför eller ännu värre retar sig på.

 

Just nu bygger företaget tio radhus på Sörbyängen i Örebro. Dessa ska bli nollenergihus, det vill säga solcellerna på taket producerar lika mycket energi som går åt för uppvärmning och tappvarmvatten, på årsbasis. Husen i Sverige står för 40% av landets energiförbrukning. Tänk om dessa skulle komma ner till noll, vilken besparing det skulle vara. Nu har vi ett gammalt bestånd att dras med, så det är en orimlighet, men all nyproduktion borde ligga där.

 

Friendly Building har tidigare byggt snarlika radhus i Upplands Väsby och där har familjer precis flyttat in och deras energiförbrukning och inomhusklimat mäts på mycket detaljerad nivå. Energimyndigheten är intresserad av hur dessa hus presterar och följer därför mätningarna under två års tid. Jag är både glad och stolt att Energimyndigheten är intresserad av mina projekt, säger Ingrid.

 

Förutom radhus bygger företaget även förskolor och flerfamiljshus. Till hösten sätter de upp Sveriges första flerfamiljshus (75 små lägenheter) som certifieras med den internationella passivhusstandarden IGPH. Om nu hela världen enats om en standard borde vi i norden kunna haka på samma, tycker Ingrid Westman. Dessutom är det bra för byggbranschen att behöva titta utanför landets gränser. Friendly Building samarbetar med en fabrik i Gdansk, där före detta varvsarbetare nu får svetsa husstommar istället för skeppsdelar. Vi har utvecklat konceptet tillsammans och vi blir effektivare för varje projekt. Street Monkey Architects och Exengo installationskonsult är också viktiga nyckelspelare för modul-konceptet.

 

Friendly Building hoppas nu på fler markanvisningar för att få bygga fler nollenergihus. Vi går gärna före och statuerar exempel på hur det är möjligt att kombinera nollenergihus och en god totalekonomi. Tids nog kommer hela branschen att förstå. Jag önskar bara att det skulle gå lite snabbare, för miljöns skull.

Ingrid Westman, vd Friendly Building.

Foto: Paulina Westerlind