LANDMÄRKEN     Text: Per-Åke Hultberg

En stad i utveckling

Universitetets nya ansikte

Bild: Juul  |  Frost

Örebro universitet sticker redan ut med flera moderna karaktärsbyggnader. Och nu kommer pricken över i, Nova som blir universitetets nya ansikte mot staden.

Byggnaden som invigs 16 oktober, kommer bland annat att inrymma universitetets handelshögskola, örebroregionens inkubator och en stor aula med 550 sittplatser. Just behovet av en för universitetet egen representativ aula var drivande för husets tillkomst. Tillsammans med två mindre byggnader med forskarbostäder skapas på sikt en husgrupp som gemensamt utgör universitetets nya entré.

 

Nova som den nya byggnaden alltså heter, har en minst sagt spännande och modern arkitektur, ritad av den välkända danska arkitektbyrån Juul | Frost. För övrigt deras första projekt i Örebro. De har därefter även ritat Studentcity och Husaren, båda på uppdrag av ÖBO. Bara det i sig är speciellt, menar stadsarkitekt Peder Hallkvist.

 

– Ja, det är en alldeles magnifik märkesbyggnad med en arkitektur som verkligen sticker ut, ett resultat som nog ingen hade förutspått, säger han.

 

Att även universitetets rektor Jens Schollin är nöjd går inte att ta miste på.

 

– Vi hade en grundläggande idé om innehåll och nivå på arkitekturen. Resultatet som vi nu ser växa fram har mer än väl uppfyllt våra önskemål. Vi har nu flera häftiga byggnader, viktiga symboler, som signalerar att Örebro universitet är att räkna med. Det känns oerhört inspirerande.

 

Jens Scholin lyfter även fram samarbetet med alla inblandade parter, arkitekterna på Juul | Frost och medarbetarna hos projektägaren Örebroporten.

 

– Det har varit en ren njutning, hela processen. Allt har gått fantastiskt bra.